Aftimmeren met Coverboard

De klant wilde een ruime zolderkamer afgewerkt hebben met Coverboard. Coverboardpanelen zijn platen MDF afgewerkt met een kunststoffolie. De panelen worden met een overlappende tong-en-groef ‘blind; bevestigd op rachels, ongeveer zoals schrootjes worden bevestigd. Het lijkt kinderspel, maar dat is het niet. De kant heeft gekozen voor hoogglans, dat in een kamer op het noorden een mooi licht en ruimtelijk effect geeft. Maar je ziet iedere onregelmatigheid. En MDF is toch een kwetsbaar materiaal.

De aaneengesloten panelen leveren een soort tegelpatroon. Dat betekent dat er moet worden nagedacht over de vlakverdeling. Het is het mooiste als de passtukken aan beide zijden even breed zijn, en liefst ook groter dan een halve plaat. Omdat je door de bevestigingswijze in een hoek moet beginnen moet je dit van te voren goed uitgedacht hebben. Daarbij komt dat de wanden nooit helemaal recht zijn, en de dakconstructie een beetje doorhangt.

Voor de vlakverdeling ben ik uitgegaan van de dakkapel, waar het meeste licht is. Hier heb ik een symmetrische verdeling gemaakt, en van daar uit doorgerekend naar de dakdelen aan weerszijden van de dakkapel. Vervolgens kon ik de panelen aanbrengen en de randen afwerken. met een mooi strak resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.