Aftimmeren met Coverboard

De klant wilde een ruime zold­erkamer afgew­erkt hebben met Cover­board. Cover­board­pan­e­len zijn plat­en MDF afgew­erkt met een kun­st­stof­folie. De pan­e­len wor­den met een over­lap­pende tong-en-groef ‘blind; beves­tigd op rachels, ongeveer zoals sch­root­jes wor­den beves­tigd. Het lijkt kinder­spel, maar dat is het niet. De kant heeft gekozen voor hoog­glans, dat in een kamer op het noor­den een mooi licht en ruimtelijk effect geeft. Maar je ziet iedere onregel­matigheid. En MDF is toch een kwets­baar mate­ri­aal.

De aaneenges­loten pan­e­len lev­eren een soort tegel­pa­troon. Dat betekent dat er moet wor­den nagedacht over de vlakverdel­ing. Het is het mooiste als de passtukken aan bei­de zij­den even breed zijn, en lief­st ook grot­er dan een halve plaat. Omdat je door de beves­tig­ingswi­jze in een hoek moet begin­nen moet je dit van te voren goed uitgedacht hebben. Daar­bij komt dat de wan­den nooit hele­maal recht zijn, en de dak­con­struc­tie een beet­je doorhangt.

Voor de vlakverdel­ing ben ik uit­ge­gaan van de dakkapel, waar het meeste licht is. Hier heb ik een sym­metrische verdel­ing gemaakt, en van daar uit doorg­erek­end naar de dakde­len aan weer­sz­i­j­den van de dakkapel. Ver­vol­gens kon ik de pan­e­len aan­bren­gen en de ran­den afw­erken. met een mooi strak resul­taat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.