Het ontstaan van IP

Onderstaand citaat is met toestemming van de auteur H.J. Thomassen overgenomen uit UNIX het standaard operating system ISBN 90 395 1510 7.

Aan het einde van de jaren ’60 ontstond in de Verenigde Staten het ARPANET: een netwerk van geografisch verspreide mainframe-computers, gekoppeld via lange-afstands telefoon- huurlijnen. De ontwikkeling werd geïnitieerd en gefinancierd door ARPA (later herdoopt in DARPA, het `Defense Advanced Research Projects Agency’ een onderdeel van het Amerikaanse Department of Defense. De belangrijkste contractant was het commerciële researchbedrijf Bolt Beranek & Newman. In die dagen waren computernetwerken meer luchtkasteel dan werkelijkheid. Elementaire functies zoals files transporteren, remote inloggen en electronic mail bestonden nog slechts in de gedachten van researchers, en hun praktische haalbaarheid moest nog worden bewezen.

De eerste openbare demonstraties, eind 1972, waren meteen een doorslaand succes, en gaven voldoende argumentatie om de uitbouw voort te zetten. De eerste helft van de jaren ’70 vond ook de opkomst van de minicomputer plaats. Daardoor ontstond de wens om plaatselijk meerdere minicomputers met elkaar te verbinden, en dergelijke clusters weer te verbinden met de mainframe-computers die de lange-afstands verbindingen hadden. In feite betekende dit het onderling koppelen van Local Area netwerken met een Wide Area netwerk, en de term internetworking ontstond om zo’n `netwerk van netwerken’ aan te duiden.

Internetworking brengt een nieuwe klasse van problemen met zich mee: informatie moet kunnen `overstappen’ van één netwerk op een ander. Er zijn dan computers nodig die zijn uitgerust met een dubbele netwerk-interface, en er is een protocol nodig om beslissingen over route-keuzes af te handelen. Hiervoor werd het Internetworking Protocol (IP) ontwikkeld. Ook protocollen en bijbehorende user-interfaces voor remote inloggen en voor file transfer werden in dit kader ontwikkeld: de nog steeds zeer bekende commando’s telnet en ftp.

In de eerste helft van de jaren ’80 financierde het DARPA een project aan de University of California at Berkeley, om een operating system te bouwen ter ondersteuning van research in Artificial Intelligence laboratoria. Dat moest draaien op middenklasse-computers, en de (in 1978 geïntroduceerde) VAX-lijn van Digital Equipment leek hiervoor ideaal. Om samenwerking tussen verschillende AI- laboratoria te ondersteunen, eiste DARPA dat dat operating system ook in het ARPANET moest kunnen werken, dus dat IP (en alle aanverwante zaken) erin geïntegreerd moesten zijn.

Ken Thompson, een van de twee oorspronkelijke auteurs van UNIX, had toevallig een sabbatical gasthoogleraarschap aan Berkeley, juist in het jaar dat dit allemaal van start ging. Zo kwam het huwelijk tussen UNIX en IP tot stand, en verdiende de BSD-UNIX (Berkeley Software Distribution) versie haar plaats op de landkaart. De kernleden van deze Berkeley-groep (maar niet Thompson zelf) richtten na afloop van dit project hun eigen computerbedrijf op om het concept nog een stap te verkleinen van middenklasse-computer naar persoonlijk workstation (de Intel-gebaseerde PC bestond nog niet!). Zo ontstond Sun Microsystems.

Ongeveer in diezelfde tijd splitsten de militaire opdrachtgevers het ARPANET in tweeën. De militaire helft werd het MILNET. De overblijvende civiele tak werd op een aantal punten uitgebreid, met name om toegang tot een nieuwe reeks centraal opgestelde supercomputers te verschaffen aan veel meer onderwijsinstituten dan de `happy few’ die tot dan toe dat genot hadden gehad. Deze civiele ARPANET- opvolger noemde men het Internet. De hoofdletter I in deze schrijfwijze is karakteristiek als men specifiek dát netwerk bedoelt. Zoals bekend heeft het Internet vanaf het einde van de jaren ’80 een wereldwijde vlucht genomen. Overigens is aan een van deze supercomputer-centra (NCSA Chicago) de eerste browser Mosaic ontworpen, dat de killer-application bleek te zijn waarmee het Internet voor het grote publiek interessant werd. De bedenker van Mosaic (Andreessen) richtte later het bedrijf Netscape op.

© Copyright 2000, AT Computing

Gepubliceerd door Bart Jan

Technisch specialst Informatiebeveiliging CISSP-ISSAP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.